Rom

okt 11, 2020 | 0 Kommentarer

Allt på ett ställe

Välkommen Helena Ager som är veckans gästbloggare!

Helena har rötterna i resebranschen och var reseledare för Ving i Rom, Sorrento, Bahamas, Dublin, Spanien, Israel. Helena och jag blev goda vänner när vi bodde på samma gata i Järfälla och våra söner blev bästisar. Sen blev vi kollegor på American Express.
Helena jobbar nu bl.a som Officiell Turistguide Stockholm – Häng med henne på en vandring: Drottningholm, Haga eller Gamla Stan. Helena är en fantastisk historiaberättare med mycket humor som alltid bjuder på sig själv!

Rom
I denna fantastiska stad har jag bott i över 3 år under en 7-årsperiod medan jag arbetade för Always & Ving-koncernen. Jag har alltid älskat att lära mig nya saker, upptäcka nya platser och dela med mig av det jag vet. Vad passar då bättre än att bo i Rom! Jag insåg också efter många roliga och utmanande år på American Express att det var guide jag ville vara så numera arbetar jag som auktoriserad guide i Stockholm – vår stad får bli temat i en annan blogg!

Varför Rom? Du har allt på ett ställe – så mycket historia, så mycket god mat, så många spännande konstverk och så mycket puls. Det är ett nöje att bara vandra omkring, och du – var nyfiken! Du ser det bästa av Rom om du kikar in genom öppna portar, tittar upp på vackra innetak på kvällarna, tar ett steg in i parken du går förbi eller går runt och tittar på detaljerna på fontänen. Det är ofta man blir glatt överraskad!

Om du bara hinner se en enda plats i Rom så är Pantheon på Piazza della Rotonda denna plats. Denna fantastiska byggnad som idag är en kyrka (du behöver ha täckta axlar och knän för att få gå in) byggdes år 125 e Kr av kejsar Hadrianus. Du får tänka dig Pantheon dekorerad med brons, guld och silver, och från början ett tempel till alla gudar, på 600-talet blev det en kyrka och idag är flera kända personer är begravda här. Det mest imponerande är kupolen, den har störst diameter i Rom ca 43 m, alltså t o m större i diameter än Peterskyrkans kupol. Ja, det regnar in – finns brunnar i golvet.

När du kommer ut från Pantheon är det nära till två av Roms kända barer – den ena Della Palma för all världens sorters glass ligger på Via della Maddalena och den andra är den 120 år gamla baren Giolitti med underbar inredning och massor med gott att välja på. Den ligger på Via del Ufficio del Vicaro.

Många som besöker Rom besöker Piazza Navona – Romarnas vardagsrum. Det är härlig atmosfär och mysigt att sitt där, men missa inte alla kvarter bakom torget. Här finns barer, antikaffärer, små butiker och en härlig puls. Jag brukar vid varje besök äta antipasto på Orso 80 – Via del Orso. En mysig restaurang som serverar all sorts mat men för mig blir det ”bara” antipasto, tallrikarna bara fortsätter komma in och tycker man extra mycket om något är det bara att beställa mer.

Beställ ingen varmrätt förrän ni är nöjda med era förrätter – jag har alltid varit för mätt för att äta mer.

När du besöker Colosseum och Forum Romanum – missa inte Palatinen, en av Roms 7 kullar. Här uppe låg Augustus villa, du hittar lämningar från Roms grundande runt år 750 f Kr och dessutom rester av kejsarpalats. På vägen upp passerar du Titus triumfbåge som hyllar plundringen av Jerusalem år 70 e Kr. Jag tar gärna med mig en matsäck upp på Palatinen, njuter av utsikten. Här ser du allra bäst hur otroligt stor Circus Maximus är, 190 000 kunde det vara i publiken!

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri på Piazza Esedra (Piazza della Repubblica) är en ganska okänd juvel. Här låg Diocletianus Termer och det är lämningar av denna badanläggning som vi ser, på en anspråkslös skylt står namnet – kliv in! Här har Michelangelo skapat en spännande kyrka inom murarna. Roligt är också att när Sverige fick sin allra första Kardinal 2017, Anders Arborelius, så tilldelades han denna kyrka som titelkyrka så den är speciell ur ett svenskt perspektiv.

När du varit på Capitolium, sett den lilla plattan i maken som markerar världens mitt (för romarna), gått förbi statyn med varginnan och Romolus & Remus och förstås beundrat Marcus Aurelius ryttarstaty – ta då trappan ner och gå mot Teatro Marcello och in i de judiska kvarteren. Här möter du ett annat Rom, lugnt och stilla, någon liten restaurang här och där och så kanske en liten butik men mest lugna gränder och en stilla promenad – kanske slutar den med en tur över till Isola Tiberina, den lilla ön mitt i floden Tibern.

Drick gärna vattnet i dryckesfontänerna i Rom, det är bättre än kranvattnet!

Galleri

0 kommentarer

Skicka en kommentar