Murren

okt 10, 2020 | 0 Kommentarer

Murren - Schweiz ”En magisk bilfri alpby för både sommar och vinterresor”

Säg hej till Anca Carpinisan! Vår allra senaste resebloggare, ett reseproffs med 9 års erfarenhet från researrangören Apollo. Ancan drog till 🇨🇭 Schweiz för 2 veckor sen & upplevde ett magiskt sagoland med champagne från 007-alptoppen, ostfondue på alpvandring & skidåkning worth waiting for!⛷

Vid foten av det 2 970 meter höga skidberget Schilthorn, på ca 1650 meters höjd, med svindlande höga stup och bergväggar som omringar den magiska alpbyn Murren finner vi alpernas paradis.

Sommar som vinter svävar byn på moln.

🎿 Skidåkning
Här finner man 27 pister och liftköerna är obefintliga. Backarna är snösäkra och man finner även rätt mycket offpist för den som vill det. Tröttnar man på Murrens skidsystem finns det två andra skidsystem inom räckhåll i Jungfrauregionen. Murren-Schildthorne, Kleine Schidegg och Grindelwald First / Wengen. Tillsammans i området har man 200 km pist.

En molnig dag finner man alltid solen ovanför molnen, vår finaste upplevelse var på min 🎁 födelsedag en molnig dag. Vi åkte kabinliften till Birg (2677m), när vi kom ut ur molnen kändes det som vi dött och kommit till himlen. Vi möttes av solsken när vi svävade ovanför molnen med bergstopparna på Bistro Birgs terrass. Vi firade det med ett glas champagne strax före lunch.

Uppe vid Birg kan man även uppleva Skywalk vid bergskanten som ger en svindlande känsla.

Schilthorn Piz Gloria (Restaurang som sakta snurrar runt, 2970 m). Har man tagit sig till Birg kan man byta kabin och ta sig vidare till Piz Gloria. Här serveras champagnefrukost efter att en Bond film spelats in på denna topp. Efter inspelningen med George Lazenby av ”I hennes majestäts hemliga tjänst” upprättades även ett modernt Bond museum🍸

⛷Suppenalp
Suppenalp: En genuin schweizisk matupplevelse i backen (såväl sommar som vinter). Vi kom hit cirka kl.14 för lunch under vår skidåkning, vi inledde lunchen med rösti, korv och getostsallad. Vi hörde också att detta är rätt ställe för att uppleva ostfondue.

Vi tog en öl och alltefter tiden gick pratade vi med fler människor på terrassen, alla var inbjudande och till slut hade det blivit mörkt, vi hamnade inne i stugan och hamrade spik i en stubbe (en klassisk lek i bergen)- förlorare fick bjuda laget på en runda ”Schumli fumli” (en kaffedrink som måste upplevas för att beskrivas). På Suppenalp finns möjlighet till övernattning men vi valde att åka skidor tillbaka ner till byn. Här upplever man långluncher och lär snabbt känna personalen.

🏕 Sommarvandring
Sommarvandring med övernattning till Berghotel Obersteinberg. Efter en tuff vandring på 3 timmar ( ca 800 meters fallhöjd) nådde vi den pittoreska hyttan, omgiven av berg, vattenfall och djur som de små hyttorna ansvarade för. Osten och mjölken till maten var producerad på gården utanför hyttan.

Korna betade på fälten, hästarna gick utanför och grisarna möttes vi av när vi närmade oss området. Stillheten när vi satte oss på terrassen är likt den du uppnår i själen efter en timmes meditation. Rinnande vatten med möjlighet till dusch saknas och el fick vi klara oss utan. Mobilerna laddades ur och vi fann mer ro. Vi släckte stearinljuset innan vi la oss på kvällen och somnade till månskenet som enda ljusglimt.

Dagen efter serverades vi en enkel frukost och vägen tillbaka hem var en lång njutning i en fantastiskt omväxlande natur.

🏔Brienzsjön (Brienzersee)
Brienzsjön är en insjö men turkost vatten likt indiska oceanen. För att vila våra fötter under vår sommarvecka i alperna tog våra vänner oss på en Mountainbike tur runt Brienzsjön. Cykelturen var 70 km med flertalet långa stigande och fallande partier. Vi hyrde el mountainbikes men större delen av turen cyklade vi utan hjälp av batteriet för att få en liten hjälp i de långa stigande partierna.

Vi stannade till när vi endast hade två timmars cykling kvar hem i orten Iseltwald. En by jag vill återvända till och spendera en vecka. Vi tog ett bad och en drack något svalkande. Här möttes vi av en bohemisk, varm, enkel miljö. Majoriteten av boendena är hostels och sjön var full av badande människor, SUP’ar och kajaker. Inga vattenskotrar eller brummande motorer så långt ögat kunde nå.

Galleri

0 kommentarer

Skicka en kommentar