Japan

okt 10, 2020 | 0 Kommentarer

Jag TROR att den vanligaste uppfattningen av Japan är det är svårt att resa runt, språkbarriären är tuff och att det är svindyrt.

Låt mig presentera Magnus, som jag jobbade med under Årets Kock finalerna och som idag driver Albrektsson Gastronomic. Magnus har varit semifinalist i Årets Kock, lagade Nobelmiddagen med Stefan Eriksson, Årets Kock 2007, jobbar med utländska ambassader och varit köksmästare inom F12 Group och Sous chef på Lux mm.

Jag har själv anlitat Magnus för ett födelsedagsevent hemma som blev succé – en egen proffskock engagerar alla vänner kan jag lova! Jag kan varmt rekommendera att anlita Magnus & företaget för Catering, Kurser för företaget/privat eller Kock i hemmet. www.albrektssongastronomic.se

Nu till Magnus resetips – Japan!

Mitt namn är Magnus Albrektsson. Jag brinner för resor och har ca 74 länder på min besökskarta.

Jag driver 2 olika företag, eventuellt snart 3.

Albrektsson Gastronomic AB är mitt huvudbolag och där är min huvudsyssla matlagningskurser, event, catering, hemmamiddagar, konsultuppdrag och jag har hela Världen som arbetsplats.

Det andra bolaget är Japanadu som jag driver med min kollega Chris Lozada. Vi gör skräddarsydda exklusiva matresor till Japan.

Därav kommer mitt resetips att handla om Japan. Framför allt Tokyo, Kyoto och Osaka.

Jag TROR att den vanligaste uppfattningen av Japan är det är svårt att resa runt, språkbarriären är tuff och att det är svindyrt.

Jag skulle nog vara så pass tuff att påstå raka motsatsen!

Jag kan inte många ord japanska (min kollega i Japanadu pratar flytande) men jag har varit där 3 ggr utan honom. Har inte haft så mycket problem med detta. Japaner är otroligt hjälpsamma och vill dig endast väl. Det är nog det säkraste landet att resa i när det gäller rån eller överfall etc. Finns nästan ingen kriminalitet i landet.

Storstäderna är otroligt rena och välskötta. I Tokyo tex så bor det 33 miljoner människor, det finns inga papperskorgar på gatorna utan alla tar med sig sitt skräp hem (kanske någon annans också?) Det är otroligt tyst i trafiken då nästan ingen tutar på varandra, helt overkligt!

Väldigt lätt att ta sig runt i städerna med tunnelbana eller pendeltåg. Läs på lite innan om vart ni ska och vart ni behöver byta så går det oftast galant. Tunnelbanan är färgkodad.

Prisbilden i japan är förvånansvärt låg måste jag påstå. Du kan äta och dricka otroligt bra för 150:- för 2 personer på massvis med ställen ja ibland billigare om du önskar. Men såklart är det som i alla större städer inte svårt att bränna stålar heller på lyxkonsumtion. Hotellpriserna i Tokyo ligger något snäpp under det svenska men klart du kan hotta till det med superlyxiga hotell också.

Allt finns!!

Sevärdheter i Tokyo:
Tokyo Tower om du vill se stan från ovan.
Finns även andra ställen till detta såklart: Park Hyatt 48:e våningen (”Lost in Translation baren”)
Min favoritbar är annars Mandarin Oriental hotel med galet vass utsikt och fantastiska drinkar.

Meiji templet som ligger i Yoyogiparken-en mäktig park med ett väldigt stort tempel. Väldigt välbesökt. Utanför Parken så samlas även ibland Japaner som har vigt sitt liv åt Rock n’ roll och är fullt munderade som rockabillys och dansar till sina musikspelare. Väldigt underhållande och annorlunda.

Fiskmarknaden såklart- Lite mer organiserat nu när de har flyttat till nya lokaler. Första gången jag var där 2009 så var det lite svajigt och var fler än en gång nära att bli påkörd av truckar 

Kappabashi- ett område i ca 4-6 kvarter med enbart köksutrustning. Ska du köpa japansk kockkniv? Åk hit!

Restauaranger Tokyo
Matscenen i Tokyo håller absolut högsta klass. Jag har fått tårar i ögonen på flertalet ställen jag ätit på.
Sushi- bästa som finns. Höjer ett varningens finger dock. Du kommer få svårt att äta sushi hemma i Sverige sedan.. Sushi på kända ställen i Roppongi eller i Ginza är inte som i Sverige utan kostar en slant. Finns naturligtvis billigare varianter men vill du ha top notch så får du betala. Det brukar vara värt varje krona. Boka i tid dock!!

Sushiställen: Sushi Saito – länge nr 1 i Tokyo

Sushi Haneda- högsta klass också
Hachiguchi- svårbokat som att få receptet till Coca Cola men sinnessjukt bra!
Yakitori- Grillade Kycklingspett: finns massvis med bra men prova gärna Souten, där kan man även prova sashimi på kyckling.
Vill man ha billigt med ändå kalasbra så kör på ett av ställena i ”The piss Alley” i Shinjuku.
Okonomiyaki- Googla och sök så kommer du få en upplevelse som ingen annan. Finns otal med ställen som serverar denna delikatess- Enkelt förklarat så är det en ”pannkaka av kål”.
Yakiniku- För mig så finns det bara en kung som grillar bästa köttet som existerar Wagyu kött. Han heter Nakahara. Får ni bord så ta lån eller ring farmor och ta ett förskott på arvet. Ni kommer inte att ångra er. Nu är det inte så galet dyrt som jag påstår men det kostar lite.

Tonkatsu denna variant av Schnitzel som japanerna gör på Kurobuta grisen är att bli smått religös över. Ett måste när ni kommer dit!!
Finns massor av ställen men kolla upp att de kör Kurobuta gris.
Maizen är ett ställe jag kan rekommendera i Tokyo.

Ja sedan har vi ramen (nudlar), Unagi (Ål), Tempura (Friterat), Takoyaki (Bläckfisk/ snabbmat),. etc etc. Ohh jag höll på att glömma Gyoza, dessa i botten krispiga men på toppen mjuka dumplings fyllda med fläsk som doppas i en lätt sojadressing är så goda så man blir knäpp. Du kommer förmodligen inte äta något som är dåligt i Tokyo. Även de mest shabbiga ställena serverar suverän mat!! Galet men sant 

Det kanske märks att jag gillar Japan och maten i landet??

Kyoto
Den första huvudstaden i Japan. Väldigt olik Tokyo i form av inga skyskrapor och megastort som sin efterträdare. Mycket tradition i Kyoto.

Man äter finmiddag då heter det Kaiseki- fritt översatt kejsarmat. Består av rätter i säsong, startar med grönsaker, som övergår i sashimi och sedan lagade fiskrätter, en risrätt så du blir mätt och avslutar med dessert som oftast kan vara en frukt i säsong.

Sevärdheter:
Gion en stadsdel där du tror att du är med i filmen Shogun ( 80-tals klassisk serie som gick i SVT) Du kan med relativt stor möjlighet stöta på Maikos. De flesta tror att dessa tjejer är Geishor men de är de inte ännu. Geishor är fullt tränade och syns väldigt sällan ute på gatorna bland folk.

Matmarknaden i Kyoto- löper mitt i staden under färgat glastak som rymmer några kvarter. Finns massvis att se och uppleva. Te, knivar, ris, fisk, skaldjur, restauranger, kaféer you name it!
Såklart finns det massvis med tempel att besöka, både i staden med dess omnejd.

Jag måste rekommendera en restaurang jag tyckte var helt suverän: Lurra. Får ni tag i bord så boka snabbare än ni hinner blinka. Magiskt bra!
Pontocho district är en smal gata med massvis med restauranger och barer. Barerna är oftast specialiserade på en sorts sprit. Gin tex är stort nu i Japan. Whiskey såklart har de varit bäst på länge. Kul att testa på om ni har ”Gin & tonic clock” på agendan.

Finns även tehus att besöka såklart och en av de mest kända och elegantaste heter Ippodo.

Osaka
Tokyoborna säger att allt Osakaborna lägger sina pengar på är mat !
Streetfooden i Osaka är grym! Du snurrar runt på Dotonbori och du hittar det mesta godsaker. Ibland behöver man gå in i en byggnad och åka 1, 2,3 eller 4 våningar upp till bra ställen också. Detta gäller även i Tokyo.
Fiskmarknad såklart. Osaka var nr 1 tidigare som fiskestad och du äter mycket bra sushi även här såklart.
Finns även en bra marknad för köksprylar, knivar mm.

Övriga sevärdheter:
Osaka slott – som idag är ett museum. Vill du plugga på lite om japans historia så är ett besök här värt det.
Finns även ett välbesökt akvarium där det mesta i fiskarter presenteras.

Om man nu inte vill smälla hela reskassan på dyra restauranger så kan man alltid besöka en sk, Izakaya. Där kan du hitta både sushi, sashimi, Yakitori, Karage etc på menyn och brukar oftast vara väldigt bra kvalitet och en normal prisbild.
Jag längtar alltid tillbaka till Japan och hoppas att jag får återvända snart.

Hoppas att jag inspirerat Er till detta land långt bort med mystik, kultur, tradition och nytänkande teknik. Allt i en härlig mix!
Ja förresten. Du kan ju åka skidor i Japan också. Ja om du gillar pudersnö upp till hakan så är Japan ditt ställe!
Niseko var jag och testade 2017. Det får kanske komma i nästa restips?

www.albrektssongastronomic.se
Albrektsson Gastronomic AB
Twitter @MangeAlbrekt
Facebook Magnus Albrektsson
Facebook The Big Eat -japanresa

Galleri

0 kommentarer

Skicka en kommentar