Andalusien

okt 11, 2020 | 0 Kommentarer

Mellan berg, öken och hav.

Nina Jonsson – Vår nya resebloggare som har jobbat med resor på TUI och nu ska vi få njuta av hennes passionerade resetips – Andalusien.

Om Nina

Arbetat och haft resor som livstil från tidiga år som reseledare till ledare inom olika organisationer inom rese- och upplevelsebranschen.

Jag är framförallt så nyfiken på kulturer, människor och levnadsöden. Det har fört mig runt vår jord till olika spännande platser.

En plats som står mig lite varmare om hjärtat är Andalusien i Södra Spanien. Mellan berg, öken och hav ligger detta område som har allt från större historiska städer som Malaga och Granada, med sitt världsarv till mindre byar längst kusten. Naturen är skiftande från ökenområdet i norr med sitt månlandskap, Sierra Nevada med sina berg och såklart stränderna där klipporna ner mot havet ger dramatik.

Jag vill ge er några highlights att upptäcka i regionen.

Knappt 4 timmars flyg från Sverige in till en av Spaniens största flygplatser Malaga ger en smidig logistik. Hyr en bil så att ni kan ta er runt och uppleva. Malaga i sig själv är idag en upprustad större stad där både gamla stan och city är oerhört mysigt att promenera i.

Granada – en historisk stad med spår från greker, romare, morer, kungadömen, Christofer Colombus och som universitetsstad idag. Stadens höjdpunkter är såklart ett av världens främsta arkitektoniska verk och världsarvet Alhambra tillsammans med den arabiska ”gamla stan” i Albaicín. Det är en upplevelse att strosa runt i kvarteren.

Sierra Nevada – 30 minuter från Granada har du Spaniens högsta skidområde på 3000 meters höjd. Du har snö från december – mars där fördelen från annan skidåkning är breda backar, stort liftsystem och sol. Det känns speciellt att blicka ut mot havet långt bort och åka ner för skidbackar där solen tar över kylan från snön. Avsluta med en after ski i solen nere på terrassen i byn. På vår och höst kan du vandra eller cykla i bergen.

Kuststräckan Nerja till Almunecar – med de branta klipporna sluttandes ner mot havet är det vackert att köra bil och stanna till vid de olika stränderna. Mina egna små pärlor är den lilla båthamnen Marina del Este där du tar en lunch i hamnen och badar den lilla stranden som omringas av klippor. Är du dykare är det här du ska vara. Det lär vara Spaniens bästa dykning. Den större staden Nerja har 4 stränder inne i stan som alla har sin charm, små gränder där du kan äta god mat på utvalda restauranger och framförallt Cuevas de Nerja med sina stora droppstensgrottor.

Tips
Vill du kombinera skidåkning med sol och värme så är januari-mars en bra tid. Annars är juni och september-oktober härligt och lite mindre varmt. Då Costa Tropical har mikroklimat med cirka 320 soldagar per år.

Kolla upp vilka restauranger ni äter på. De som är bra är riktigt bra, det finns tyvärr många sämre restauranger som du vill undvika. Ät skaldjur, fisk, lokalt odlad avokado, tomater och mango. Gör som spanjorerna, ta in några rätter och dela.

Kolla in favorithotellet i La Herradurra, Pêna Parda Bay, en pärla två kliv från stranden och med solkustens bästa pizza. I samma by restaurangen La Sardina mitt på stranden med sina musslor och snäckor med fantastisk smaksättning.

Galleri

0 kommentarer

Skicka en kommentar